Web Analytics Made Easy - Statcounter

استفاده از ظروف یکبار مصرف برای کشت سبزه، مصرف آب زیاد به منظور نگهداری سبزه با توجه به اختصاص بخش عمده‌ای از آن به بذر گندم و هدررفت میزان قابل توجهی محصولات زراعی باعث هشدار فعالان محیط زیست شده درباره نحوه برپایی سنت سبزه آرایی شده است.

افزون بر این موارد تجربه هر ساله شب عید در کهگیلویه و بویراحمد نشان می‌دهد که شمار قابل توجهی سبزه تولید شده از سوی کاسبان در استان به دلیل نبودن مشتری دور ریخته می‌شود این‌ها یعنی اینکه به همراه سنت زیبای سبزه آرایی هدر رفت سرمایه‌های زیادی صورت می‌گیرد که با برنامه ریزی و فرهنگ سازی باید برای آن فکری عاجل کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

درست کردن سبزه از آیین‌هایی است که در گذشته‌های نه چندان دور به دست دختران جوان این استان با شور شوق خاصی انجام می‌گرفت به عبارت دیگر نیاکان این سرزمین سبزه را در خانه کشت می‌کردند و این باعث می‌شد نه آلودگی زیست محیطی سبزه‌های اضافی ایجاد شود و نه بذر غلات به هدر برود، اما امروز بخش عمده‌ای از این کالا به صورت آماده تهیه می‌شود.

شهروندان کهگیلویه و بویراحمدی معمولا در نخستین جمعه از دهه دوم اسفند ماه اقدام به کشت سبزه می‌کنند این سنت در گذشته‌های نه چندان دور در سینی و یا کوزه‌های سفال انجام می‌شد، اما در سال‌های اخیر بیشترین میزان سبزه مردم این خطه در ظروف یکبار مصرف انجام می‌شود که این خود به دلیل رهاسازیش در طبیعت پیامد‌های زیست محیطی زیادی به همراه دارد.

شیوه سبزه آرایی سال‌های اخیر کهگیلویه و بویراحمدی‌ها بر این منوال بوده دانه‌ها و بذر‌ها را در ظرفی می‌ریزند و یک پارچه نمدار سبز یا سفید رنگ بر روی آن می‌کشند و این سبزه‌ها در روز سیزدهم فروردین در طبیعت رهاسازی می‌شود.

معایب شیوه سبزه آرایی

معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه تجزیه ظروف یکبار مصرف سال‌ها زمان می‌برد و در این مدت وجود این ظروف باعث آلودگی آب، خاک و محصولات کشاورزی و در نهایت تهدید برای سلامتی انسان‌ها می‌شود از هموطنان خواست سبزه‌های نوروز امسال را در ظروف سفالی یا چوبی کشت کنند.

جمشید عبدی پور تصریح کرد: خوردن ظروف یکبار مصرفی که سبزه در آن کشت شده از سوی دام‌ها یکی دیگر از پیامد‌های رهاسازی آن در طبیعت است که امکان به خطر افتادن سلامت انسان‌ها بر اثر گوشت و شیر آن وجود دارد.

وی تاکید کرد: کشت سبزه در ظروف یکبار مصرف همچنین منجر به چند برابر شدن زباله‌ها می‌شود که با توجه به اینکه افزایش زباله‌ها خود تهدید کننده محیط زیست و موجودات زنده است نیاز است تا شهروندان نسبت به انتخاب ظروف سبزه‌ها حساسیت بیشتری داشته باشند.

وی عنوان کرد: رهاسازی ظروف یکبار مصرف سبزه در طبیعت که در روز سیزدهم فروردین هر سال صورت میگیرد افزون بر نازیبا کردن سیمای طبیعت باعث آلودگی منابع آب، خاک و تهدید سلامتی انسان‌ها می‌شود.

معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد:با توجه به افزایش جمعیت در کشور و نیاز بیشتر به محصولات زراعی و خشکسالی‌های پیاپی ضرورت دارد ضمن حفظ این سنت زیبای نیاکان ایرانی راهکار‌هایی یافت تا با هزینه‌های مالی و زیست محیطی کمتر آیین سبزه آرایی انجام کرد.

عبدی پور اظهار داشت: استفاده از بذر درختان جنگلی به جای محصولات زراعی بهترین اقدام برای کشت سبزه است.

وی اظهار داشت: با توجه به اقلیم هر منطقه گونه‌های مختلف بذر گونه‌های جنگلی را می‌توان کشت کرد و سپس به جای رهاسازی سبزه گندم در طبیعت آن را در جنگل‌ها کاشت.

پویش سبزه ماندگار اقدامی ارزنده

معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به راه اندازی پویش سبزه ماندگار از سوی فعالان محیط زیست در فضای مجازی تاکید کرد:در این پویش از بذر گونه‌های جنگلی یا بذر‌هایی غیراز قوت قالب مانند مرکبات برای کشت سبزه استفاده می‌شود.

عبدی پور تصریح کرد:پیشگیری از هدر رقت میزان قابل توجهی گندم یا حبوبات نخستین مزیت این اقدام پسندیده است.

اهمیت سبزه آرایی

کهگیلویه و بویراحمدی‌ها قرار دادن سبزه بر روی سفره هفت سین را برای نشاط و آرامش خجسته می‌دانند، آنان سبزه را از جوانه گندم، جو، خاکشیر و عدس رویانده و بر این باورند که سبزه آرایی در نخستین لحظات سال، شادابی و خرمی در طول سال را به همراه دارد.

سبزه آرایی

نیاکان ایرانی سبزه را مظهر تولد دوباره و زایش و سبزی می‌دانستند در ایران باستان رسم بر این بود که ۲۵ روز قبل از نوروز در کاخ پادشاهان دوازده ستون ازخشت خام برپا می‌ساختند و بر هرکدام یک نوع غله می‌کاشتند، آنان معتقد بودند اگر سبزه‌ها خوب بروید سال پر برکتی در پیش است.

در ایران باستان دانه‌های گندم، جو، برنج، لوبیا، عدس، ارزن، باقلا، نخود و کنجد را بر این ستون‌های خشتی می‌کاشتند و روز ششم فروردین آن‌ها را برمی چیدند و به نشان برکت و باروری در تالار‌ها پخش می‌کردند و معمولا سه قاب از سبزه به نماد اندیشه نیک، گفتار نیک و کردار نیک بر خوان می‌گذاشتند.

راهکار‌های سبزه آرایی با هزینه کمتر

صاحبنظران اعتقاد دارند که گندم یک محصول استراتژیک است و نباید برای سبزه عید نوروز آن را هدر داد. آنان کاشت دانه در باغچه ها، استفاده از دانه‌های سبز شده به عنوان خوراک پرندگان، کاشت بذر‌ها در خاک، کاشت بذر سبزی، جمع آوری و تبدیل سبزه‌های عید به کود کمپوست را پیشنهاد می‌دهند.

استفاده از گیاهان سوزنی برگ‌ها و کاج‌های مختلف اعم از کاج تهران، کاج سیاه، سرو نقره‌ای که شکل و شمایل آن شبیه به خوشه گندم است و روش تولید آن به این ترتیب است که ابتدا مخروط‌ها را یک شبانه روز در آب گذاشته تا باز شود سپس به مدت ۱۴ روز نگهداری می‌شود تا سبز شود راهکاری برای حفظ سنت سبزه آرایی بدون، اما و اگر است.

استان ۷۲۶ هزاری نفر کهگیلویه و بویراحمد مشهور به سرزمین آریوبرزن در جنوب غربی ایران قرار دارد.

منبع: ایرنا

باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی وبگردی

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: سبزه عید عید نوروز کهگیلویه و بویراحمد ظروف یکبار مصرف سبزه آرایی محیط زیست سبزه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۴۹۳۳۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روایتی متفاوت از مصطفی رحماندوست درباره ننه سرما + فیلم

«جان بابا و جین بی‌بی» روایتی است متفاوت از مصطفی رحماندوست درباره «عمو نوروز» و «ننه سرما» که از سوی انتشارات کتاب نیستان منتشر شده است. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، کتاب «جان بابا و جین بی‌بی» یکی از متفاوت‌ترین سروده‌های مصطفی رحماندوست است که با تلفیقی از مفاهیم و باورهای انسانی و کهن سنت‌ها و باورهای بومی ایران ساختار پیدا کرده است تا جایی که می‌توان عنوان کرد، این شعر بلند با وجود ساختار ظاهری‌اش برای مخاطبان کودک، اثری فرا سنی و مناسب خوانش و تامل برای رده‌های سنی بالاتر از خود نیز هست.

مصطفی رحماندوست شاعر این کتاب از شناخته شده‌ترین شاعران و نویسندگان کودک و نوجوان طی 5 دهه اخیر به شمار می‌رود که همواره مورد توجه مخاطبان در سنین مختلف بوده است.

رحماندوست شعر خود را بر پای باورها آرزوها و زیست یک مادربزرگ که منبع بسیاری از الهام‌ها و مهربانی‌ها در باور ایرانیان است شکل می‌دهد و در بند بند آن از آرزوهای او نمادی برای آرزوهای مخاطبانش می‌سازد. آرزوهای مادربزرگ به شکلی نمادین اشاره‌ای است به آنچه ایرانیان سال‌هاست در باورهای سنتی و زیست روزمره خود آن را جستجو می‌کنند؛ حرکت از حال به سوی احسن‌الحال و کشف بهار زندگی و تلاش برای احیای آن.

این شعر همچنین با بازآفرینی سنت‌‌های ایرانی در بهار سعی کرده به شکلی نمادین به موضوع هدف‌مندی در زندگی و زیست انسان اشاره داشته باشد. سفره هفت سین و چینش آن و اتفاقاتی که به دنبال این چینش با آن همراه می‌شود نیز در همین راستا نمادی است از پویایی زندگی و هدفمندی آن و اشاره به این باور که پلیدی و سیاهی ماندنی نیست و با امید و تلاش می‌توان بر آن غلبه یافت.

کتاب همچنین سعی کرده در زیر لایه‌های متنی خود نوعی آشتی و پیوند میان محیط زیست و طبیعت و مخاطبان خود ایجاد کند.

5 اثر مصطفی رحماندوست به خط بریل در قم رونمایی شد

اما بخش قابل‌توجهی از تاثیرگذاری کتاب ناشی از تصویرگری خاصی است که فرهاد جمشیدی در آن رقم زده است. جمشیدی با تکیه بر مفاهیم والای کتاب سعی کرده تا واقع‌گرایی را در خدمت بازآفرینی آرزوها و باورهای نهفته در شعر درآورد و به همین خاطر می توان این تصویرگری را پلی میان خیال و واقعیت برای کشف تعبیر و تصویر خیال‌ها و رویاهای نهفته در کتاب به کار برد.

تاکید تصویرگر بر المانهای فراموش شده زیست سنتی ایرانی و زندگی‌بخشی دوباره به آن را نیز باید در زمره موضوعات تاثیرگذار در این کار به شمار آورد.

فرهاد جمشیدی تصویرگر این کتاب در ویدئویی به معرفی این کتاب پرداخته است،‌ وی در این ویدئو می‌گوید: انتخاب اسم «جین بی بی» برای ننه سرما  به دلیل شخصیتی بود که من برای ننه سرما در ذهن داشتم که شخصیتی محبوب و جهان شمول است‌، دکتر جین موریس دوبور که در سال 2020 سفیر صلح بین الملل در موضوع محیط زیست انتخاب شد و تصویر شخصیت ننه سرما در کتاب نیز از این بانو الهام گرفته شده است.

.

 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • روایتی متفاوت از مصطفی رحماندوست درباره ننه سرما + فیلم
  • لکه‌های صنعتی غرب البرز به شهرک صنعتی تبدیل شود
  • بازگشت دلار به کانال ۵۹/دلار تلگرامی خریدار ندارد
  • قدردانی از معلمان حامی محیط‌زیست چهارمحال و بختیاری
  • تجلیل از معلمان حامی محیط‌زیست در چهارمحال و بختیاری
  • ببینید | یک باتری می‌تواند جنگل را به آتش بکشد
  • ورود سامانه بارشی جدید به خوزستان از روز دوشنبه
  • آسمان خوزستان مه‌آلود می‌شود/ ورود سامانه جدید بارشی به استان
  • آسمان خوزستان میزبان سامانه بارشی جدید
  • ثبت بیشترین میزان بارندگی استان خوزستان در حسینیه اندیمشک